e-mail
Bojana Bolković
Envelope_50_50

Vijesti

Mapa stranica

Anđelo Iskra podjelio packe

31.03.2009

2371_1

POVIŠENI TONOVI NA IZBORNOJ SJEDNICI SKUPŠTINE PLIVAČKOG SAVEZA ISTARSKE ŽUPANIJE

Anđelo Iskra podijelio packe

Anđelo Iskra (Delfin) vrlo se kritički osvrnuo na stanje u istarskom plivanju. No, kad se dotakao nesuglasica koje je plivačica Valery Švigir (Arena) imala sa svojim trenerom Svetoslavom Bobevom, u izlaganju ga je prekinula Sabina Ambruš, predstavnica »Arene«, nakon čega je Iskra napustio sjednicu. Dozet predsjednik umjesto ŽužićaPOREČ -
Premda se Milan Žužić, sportski direktor PK »Poreč« i u protekla tri dvogodišnja mandata predsjednik Plivačkog saveza Istarske županije, nije kandidirao za istu dužnost u novom mandatu, nakon izborne sjednice Skupštine saveza »vlast« čelnog čovjeka istarskog plivanja i dalje je ostala u rukama porečkih plivačkih aktivista. Za novog je predsjednika PSIŽ-a, na sjednici održanoj u sali za sastanke dvorane SRC »Veli Jože«, kojoj se odazvalo svih 25 skupštinara (po pet predstavnika svakog kluba), kao jedini kandidat jednoglasno izabran Duško Dozet, predsjednik »Poreča«. Već prema praksi u Izvršni odbor saveza svaki je klub delegirao po jednog svog predstavnika, pa će tako uz Dozeta upravljačko tijelo PSIŽ-a u naredne dvije godine činiti Ljiljana Medić (Balena), Danko Turčinović (Arena), Silvio Blašković (Pula) i Zoran Relić (Delfin).

Bazen nezaobilazna tema

Nakon izbora novog rukovodstva, plan i program rada novog predsjednika za naredno razdoblje nije prihvaćen u cijelosti. Naime, ideja Dozeta je bila da svake godine jedan klub preuzme kompletnu tehničku organizaciju svih aktivnosti saveza, za što bi mu bila dodijeljena i pripadajuća novčana sredstva. To bi samog predsjednika i IO rasteretilo navedenih obveza, a oni bi se više mogli posvetiti promociji plivanja i aktivnostima na stvaranju plivačke infrastrukture, drugim riječima radu na konačnom dobivanju barem jednog bazena u Istri. No, skupštinari se s takvim prijedlogom nisu služili, već su donijeli kompromisan zaključak da IO početkom svake godine mora podijeliti zadatke i odrediti tko je organizator pojedine aktivnosti saveza u toj godini.
Nezaobilazna tema sjednice bio je problem bazena, odnosno neadekvatnih uvjeta za aktivnosti istarskih plivača, uopće za opstanak, a kamoli za razvoj plivanja. I dalje nema naznaka da će se uskoro u bilo kojem gradu Istre izgraditi bazen. U posljednje se vrijeme doduše »zavrtjela« priča oko izgradnje jednog bazena u Puli u drugoj fazi obnove izgorjele osnovne škole i njene sportske dvorane na Velom Vrhu. No, kako je rekao Žužić, dodatna je tragedija da se radi o 16-metarskom bazenu koji može poslužiti samo za obuku neplivača. Na navedeni apsurd PSIŽ je reagirao pismenim dopisom Gradu Pulu, a isto je učinio i tajnik HPS-a Tomislav Karlo, kako bi na vrijeme ukazali da je potrebno izgraditi 25-metarski bazen. Razlika u troškovima uporabe 16-metarskog ili 25-metarskog bazena, prema Žužiću, manja je od godišnjeg iznosa kojeg Grad Pula plaća MUP-u za zakup bazena u Valbandonu koji koriste pulski klubovi. No, te »prepiske« nisu rezultirale čak ni sastankom istarskih plivačkih aktivista s odgovornima u pulskoj gradskoj vlasti, a kamoli pomakom u praksi.

Uspjeh cilj, a ne posljedica

U ostalom dijelu sjednice, u diskusiji se Anđelo Iskra (Delfin), dugogodišnji istaknuti istarski, ne samo plivački već sportski aktivist, kritički osvrnuo na stanje u istarskom plivanju podijelivši »packe« i radu PSIŽ-a. Iskra smatra da je savez malo napravio na popularizaciji plivanja u sredinama kao što su Umag, Novigrad ili Vrsar, i da se nerad često puta skriva iza loše infrastrukture koju za plivanje ima Istra. Također smatra da je nadmetanje među istarskim klubovima prešlo granicu sportskog rivaliteta, da je uspjeh na natjecanju postao temeljni cilj rada klubova, a ne posljedica dobrog rada, što svakako nije u interesu djece i plivanja. Iskra je također mišljenja da u županiji nema dovoljno kvalitetnih trenera, a i oni koji su prisutni vrlo malo surađuju. No, najslabijim karikama istarskog plivanja prozvao je rukovodstva klubova sa svojim animozitetima, ne zaobišavši pritom ni svoj klub »Delfin«. U istarskom plivanju, veli Iskra, nema dobrog ozračja, vlada ljubomora, zavist i nekontrolirana utrka za rezultatima.

Očita netrpeljivost među klubovima

Međutim, kad se Iskra dotaknuo nesuglasica Valery Švigir (Arena) s trenerom Svetoslavom Bobevom prvog dana prvenstva Hrvatske u Zagrebu, zbog kojih mlada plivačica nije nastupila sljedeća dva dana, »uzburkali su se duhovi«. Iskru je, naime, u izlaganju prekinula predstavnica »Arene« Sabina Ambruš smatrajući da se petlja u interne klupske stvari kluba kojeg nije član. To je bila samo iskra koja je zapalila fitilj i sljedećih desetak minuta koji su protekli u povišenim tonovima, prepucavanju i međusobnom dokazivanju, samo su na vidjelo iznijele očite netrpeljivosti među klubovima. U toj predstavi sudjelovali su predstavnici svih klubova izuzev »Balene«. Premda ga je Ambruš pozvala da ostane na sjednici i sasluša njeno viđenje stvari, Iskra je napustio sjednicu naglasivši da ga ne interesira savez koji se ne želi uhvatiti u koštac sa stvarnim problemima. I novi je predsjednik Dozet zamolio ostale predstavnike »Delfina« da pokušaju Iskru nagovoriti na povratak u salu, no oni su to odbili učiniti.
Inače, prema našim saznanjima, Švigir i Bobev su odmah nakon prvenstva u Zagrebu razgovorom izgladili nesuglasice i nastavili suradnju na obostrano zadovoljstvo.

Kristijan KLARIĆ
(preuzeto od Glasa Istre od 30.03.2009.)

Spread phpDesigner - The best PHP IDE and PHP Editor! 

[Plivački klub 'DELFIN'] [Vijesti] [Vijesti 2] [Arhiva] [Plivaci] [Treninzi] [Natjecanja] [Škola plivanja] [Foto galerija] [Video galerija] [O nama] [Kontakt]

© S.E.M. d.o.o. 2009-2013